Tossa de Mar, 25 d’octubre de 2019.- L’Àrea d’Igualtat de l’Ajuntament de Tossa s’ha ofert perquè la Vila Vella sigui l’escenari dilluns de la gravació d’un vídeo amb l’objectiu d’analitzar la violència dins les relacions de parella. La particularitat, però, és que els protagonistes del vídeo seran els personatges de La Bella i La Bèstia i l’alumnat de l’Escola Ignasi Melé i Farré i de l’Institut de Tossa.
La idea sorgeix de la consultora Igualtat Creativa, integrada per les sociòlogues Cristina Vila i Mireia Selva, que estan especialitzades en perspectiva de gènere i tenen una llarga trajectòria endegant projectes de coeducació a diferents centres educatius per tal de prevenir desigualtats de gènere i violències masclistes.
Arran del seu treball a les escoles i instituts, van detectar que hi ha moltes desigualtats invisibles que s’arrosseguen al llarg de tota la vida. Fruit d’això, van crear el projecte “Canvia el Conte”, el qual té per objectiu elaborar materials perquè infants i adolescents aprenguin a detectar el sexisme de forma didàctica i amena. És un projecte que es nodreix constantment de la col·laboració amb altres professionals del món de l’audiovisual, del teatre i de la il·lustració, i el resultat d’això, va ser un primer vídeo viral sobre el conte de La Caputxeta Vermella. El vídeo, en el que hi van participar Festuc Teatre i DMA Producciones, pretenia mostrar com aquesta història és un cas evident d’agressió sexual naturalitzada en un conte universal i aparentment innocent, i amb el qual es perpetua de forma continuada un abús que es normalitza i s’interioritza. I és que el desenllaç de la història té un rerefons molt culpabilitzador de la dona (la Caputxeta): porta una roba massa vistosa, no segueix el trajecte marcat, s’entreté descobrint nous camins, no va acompanyada, parla amb un desconegut, etc. En resum, tot el conte és una suma de factors que desencadenen en l’agressió final (devorada pel llop). L’extrapolació d’aquest conte a la realitat és ben senzilla. A les dones se les responsabilitza del que els ha passat per haver “provocat” l’agressió amb la roba que portaven, pel lloc on es trobaven a aquella hora de la nit o per la seva actitud.
El resultat del vídeo va ser l’obtenció d’una extraordinària eina educativa que ajuda a l’alumnat de les escoles, però també al professorat i a les famílies, a identificar les diferents tipologies de violències masclistes.
Doncs bé, dilluns es gravarà un segon vídeo, i serà a la Vila Vella de Tossa. Estarà centrat en la història de La Bella i la Bèstia, i analitzarà la violència dins les relacions de parella.
Una de les impulsores del projecte, Cristina Vila, explica que “l’entorn sublim i medieval de la Vila Vella de Tossa encaixa molt bé amb la temàtica del segon “Canvia el Conte”. A més, vull destacar la molt bona predisposició per part de l’equip de Govern a treballar temes d’igualtat de gènere i de prevenció de violències masclistes”.
El projecte està subvencionat per l’Institut Català de les Dones, i hi participa la productora 200 films, Gaur Il·lustració, HM producciones i Anatomia del Cactus.