Tossa de Mar, 20 d’abril de 2023.- L’alumnat de 5è i 6è de l’Escola Ignasi Melé i Farré han fet una visita guiada per la Vila Vella de Tossa per conèixer personatges de llegendes i del passat del municipi. Ara bé, no ha estat una visita convencional, ja que van aprendre com s’activa una mirada que permet recuperar i visibilitzar personatges femenins que la història moltes vegades ha ocultat.
La mirada de gènere permet recollir històries i llegendes de personatges que van deixar petja a Tossa tot descobrint estereotips de gènere i discriminacions que han patit aquests al llarg de la història i encara avui. Van veure com els personatges femenins i masculins han viscut històries completament diferents i desiguals: les vivències de les dones sovint han estat marcades per la cerca de l’amor i d’un marit, com si fos el projecte de vida més important que han de fer a la vida i que, fins i tot, hi poden deixar la vida. És el cas de Na Caterina, una dona jove i intrèpida que s’enamora de l’Ahmed, un sarraí. Quan el pare descobreix l’amor entre la seva filla i un suposat enemic, procedent d’una cultura diferent, la tanca dalt de la torre d’en Joanàs. El final de la història s’inspira en una altra història ben coneguda de William Shakespeare: Romeu i Julieta.
També van parlar de la tradició que hi havia a Tossa que animava a les dones a posar el cap dins l’olla i dir una oració amb la finalitat d’aconseguir un marit; o de la llegenda sobre bruixes que dansen i canten al voltant del foc.
També van conèixer la història de Sant Vicenç. Van alçar la vista al sostre de l’antiga església de Sant Vicenç i van veure la clau de volta representant Sant Vicenç portant un llibre, una palma a les mans i una roda de molí que li penjava del coll. Van saber que els romans, l’any 304, el van sotmetre a tot tipus de turments fins a matar-lo. En aquesta història hi ha l’origen del corb negre que apareix en el símbol de Tossa. I és que l’animal va sobrevolar el lloc on l’havien llençat.
Es van adonar que les històries que viuen els personatges masculins de la Vila Vella són ben diferents de les històries d’elles. Els homes són torturats, s’escapen de la presó com els dos acusats d’un delicte amb arma de foc de la Torre d’Es Codolar, exerceixen un ofici com el de rellotger o pescadors són convidats a fer les Amèriques per assolir l’èxit professional i econòmic com l’Abraham. Ara bé, tal com els passava a les dones, si eres un home i no assolies aquest manament de gènere d’aconseguir guanyar diners i tornar amb quelcom que et donés poder, no podries expressar els teus sentiments de nostàlgia i tristesa perquè havies d’amagar aquests sentiments dins teu.
L’objectiu d’aquesta iniciativa és conèixer la pròpia història, aplicar-hi perspectiva de gènere, parlar d’emocions i valorar el llegat que han deixat aquests personatges en diferents racons de Vila Vella. A través d’aquestes històries, s’ha parlat de “mites d’amor romàntic”, de sexisme, de desigualtats per motiu d’ètnia i cultura, de masculinitats positives, de migracions, de com s’ha representat la feminitat i la masculinitat en els contes i llegendes o què és i com s’ha plasmat la divisió sexual del treball.
El recorregut s’ha construït a través de l’àrea d’igualtat de l’Ajuntament de Tossa que ha sol·licitat poder dur a terme el programa de patrimoni cultural i educació “Indika” de la Diputació de Girona. El programa té per objectiu posar en valor espais considerats com a patrimoni cultural de les terres de Girona. Les activitats que s’han dissenyat, per tant, han volgut incorporar valors com la perspectiva de gènere per aconseguir la sensibilització i la responsabilitat envers el patrimoni.