Tossa de Mar, novembre del 2024. Tossa està entre els tres primers municipis de la província de Girona amb millor rendiment de la xarxa d’aigua potable, amb un 82,2%, només per darrere de Palamós i Blanes, municipis que encapçalen el rànquing gironí en eficiència de la seva xarxa d’aigua potable. Són resultats que es desprenen de les auditories hídriques municipals, obligatòries per les entitats subministradores d’aigua en municipis amb més de 5.000 abonats. Segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), l’organisme que ha determinat els indicadors per estandarditzar les auditories, 133 municipis havien de publicar els resultats dels estudis abans del 31 de març del 2024, 23 d’ells de la província de Girona.
Tossa se situa 9 punts per sobre de la mitjana dels municipis obligats a publicar les seves auditories hídriques. El rendiment hidràulic mitjà d’aquestes auditories, que correspon a dades del 2022, se situa en el 73,4%. Aquest alt nivell d’eficiència de la xarxa de distribució és fruit del treball conjunt de l’Ajuntament de Tossa i d’Agbar per avançar en la modernització de les infraestructures que formen part del servei d’abastament d’aigua, mitjançant un pla d’inversions que ha suposat una millora substancial de la salut de la xarxa, reforçant la seva durabilitat, fiabilitat i eficiència.
En aquest sentit, des del 2017 s’han destinat prop de 350.000 euros per garantir l’òptim estat de la xarxa d’aigua del municipi. Gran part de la inversió s’ha dirigit a la renovació de la xarxa al carrer Barcelona, l’avinguda Puerto Rico i el carrer Joan Brossa, on s’ha dut a terme la substitució de les canonades de fibrociment que han arribat al final de la seva vida útil. Aquest esforç representa un pas endavant important en la millora de la xarxa de Tossa, ja que ha suposat la renovació d’un 5% de la seva xarxa d’aigua potable, que té una extensió de més de 97 quilòmetres.
Altres inversions significatives realitzades en aquests anys han estat la impermeabilització del dipòsit de Pola, de 1.600 metres cúbics de capacitat, una de les principals reserves d’aigua de la zona nord del municipi, així com la instal·lació d’una vàlvula anticipadora al dipòsit sud, per evitar una sobrecàrrega de pressió d’aigua a la xarxa.
A aquestes intervencions s’hi suma l’actualització progressiva de la totalitat del parc comptadors del municipi (6.281), amb la implementació del sistema de telemesura. Una solució digital clau per a la gestió avançada del cicle de l’aigua doncs permet la digitalització dels processos de lectures i facturació, així com la detecció i l’enviament d’alertes als usuaris i usuàries del servei de possibles fuites o consums anòmals.
Finalment, l’Ajuntament de Tossa i Agbar també han executat actuacions de millora en el procés de tractament de potabilització de la planta de Sant Grau.
Tossa es reafirma com un model de gestió responsable i sostenible dels seus recursos hídrics. Pròximament, es substituiran les canonades d’impulsió en alta dels pous centrals cap als dipòsits de Gavarra, Magí i Santa Maria de Llorell.
Així mateix, el municipi disposa d’una xarxa d’aigua regenerada, destinada a activitats de reg i neteja, i que permet reduir el consum d’aigua potable. En total, es consumeixen mensualment al voltant de 1.600 metres cúbics d’aigua regenerada, amb puntes de demanda durant el període estival que superen els 3.000 metres cúbics.
Finalment, a l’horitzó es troba un projecte pioner impulsat per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), l’administració local i Agbar per a la recàrrega de l’aqüífer dels pous centrals, que ja rep l’aportació contínua del Torrent d’Aigua Fina i que proporcionarà robustesa a l’abastament d’aigua al municipi reforçant la disponibilitat de recursos propis.