Tossa de Mar, 05 de maig de 2021.- Si ens enfilem al cim de les ruïnes del castell de Montagut (505 m), situat al límit dels termes municipals de Tossa i Llagostera, gaudirem d’una panoràmica única i esplèndida. Als nostres peus s’estén, a vista d’ocell per quilòmetres fins al mar, una atapeïda massa boscosa travessada, a l’esquerra, per la profunda vall de Vallpresona que acaba a la cala homònima, i a la dreta, s’albira l’ermita de Sant Grau, petita i solitària taca blanquinosa en un vast mantell verd. Situat a uns 400 metres d’alçada, i distant una desena de quilòmetres del nucli urbà, enmig d’una zona boscosa d’alt interès natural i paisatgístic.
En aquest indret feréstec, el 9 d’agost de 1408, els prohoms de Tossa van demanar permís al bisbe de Girona per construir una capella en honor de sant Grau. Les obres començaren el 1409. Es creà així un nou lloc de culte on, des de llavors i fins als nostres dies, generacions de fidels han mantingut viva la devoció a sant Grau, copatró de la vila amb sant Ramon de Penyafort.
L’any 1798 va patir la Guerra del Francès, i va ser reconstruït el 1882 per iniciativa del negociant tossenc, Grau Rodés Moré que en va costejar l’obra.
Amb una història de més de 600 anys, la festivitat del 13 d’octubre era històricament punt de trobada de molts municipis de la contrada, i l’aplec és avui encara una tradició viva en el calendari local.
Ara, el Centre d’Estudis Tossencs, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tossa, la Diputació de Girona i l’Institut Ramon Muntaner, ha promogut l’edició d’una nova monografia que porta per títol “El santuari de Sant Grau de Vallpresona (Tossa). Més de sis-cents anys de talaia espiritual i social de la comarca”, obra dels historiadors David Moré i Mario Zucchitello, que permetrà actualitzar la seva història fins l’actualitat, i aportar gran nombre de dades històriques fruit d’anys de recerca dels dos autors, contextualitzar-ne la història a nivell català, i facilitar informació comparada sobre la vida, obra i influència cultural del sant que li dóna nom.
La presentació d’aquesta nova monografia tindrà lloc el proper diumenge 9 de maig a les 5 de la tarda a l’aire lliure davant del santuari de Sant Grau, a dalt del massís de Cadiretes. La presentació anirà a càrrec de l’arxivera municipal de Llagostera, Marta Albà, i a més d’unes paraules dels autors, comptarà també amb la presentació de l’alcaldessa de Tossa, Imma Colom.