Tossa de Mar, juliol de 2021.- A partir del divendres 2 de juliol, el Museu de la Dona (Can Ganga) ofereix una ruta cultural gratuïta, tots els divendres a les 19:00h del vespre, prèvia inscripció a l’Oficina de Turisme.
Aquesta ruta és una visita guiada a peu, que porta per nom “Tossa amb ulls de dona”, i mostra, des d’alguns dels seus indrets i monuments més emblemàtics, les costums i tradicions de Tossa, tenint sempre com a fil conductor la singular mirada de dones que han marcat la història del poble.
Segons la regidora d’Igualtat, Eva Barnés, “volem que la visibilització de les dones també es faci fora del Museu de la Dona, d’aquí que apostem per una ruta cultural en la que a més de mostrar Tossa, expliquem també com algunes dones han estat clau en la construcció econòmica i social del poble”.
Aquesta activitat pretén donar visibilitat a dones tossenques i dones estrangeres amb personalitats ben diferents però que han fet la seva aportació
a la història de Tossa. Entre elles es parlarà de santes bel·ligerants, cuineres emprenedores i artistes de renom internacional que amb els seus valors i formes d’estar a la vida han trencat alguns dels tòpics amb els que s’ha associat a les dones al llarg dels temps.
El punt d’inici de la visita guiada és l’Oficina de Turisme i s’acaba al Museu de la Dona. La finalització del recorregut té un moment sorpresa que només es desvetllarà a qui assisteixi a la ruta.
Ruta: Tossa amb ulls de dona
Dia: Tots els divendres de l’estiu a partir del 2 de juliol
Hora: 19:00h
Punt de trobada: Oficina de Turisme
Preu: Gratuïta
Museu de la Dona (Can Ganga) - Tossa
La finca de Can Ganga és propietat de l'Ajuntament de Tossa des de principis dels 2000. La casa, també coneguda com a Can Leandro, és una de les primeres edificacions que es van establir fora muralla el segle XVI, a la banda de llevant del barri de Sa Roqueta. En el seu interior encara es conserva una fresquera excavada en la roca viva. També es conserva a la façana una matacana i un portal rodó dovellat, que és un dels més ben conservats del municipi.
Actualment, ja hi ha dues plantes equipades (de les tres de l’edifici) que repassen el paper de la dona al poble abans de la irrupció del turisme. Entre el 2021 i el 2022 s’ ampliarà la mostra amb La cuina i ses feines quotidianes i Sa dona i ses devocions. Finalment, durant els anys 2022 i 2023, l’exposició
quedarà enllestida amb el tercer pis on es mostrarà el paper decisiu que varen tenir les dones acollint el turisme, una activitat econòmica que va permetre al poble sortir de la difícil postguerra i que s’ha mantingut fins l’actualitat.